ROK 2022

Rok 2022 začal v sobotu, kázáním posloužil br. Michal Jurkovský. Hosty v sobotu byli Šárka (dcera ses. Švrčkové) z Holandska, a přátele rodiny Jurkovské, rovněž z Holandska, kteří nám posloužili krásnou písní. Také jsme uvítali Leontýnku Nadkanskou, nar. 1.9.2021, promluvil Michal Jurkovský. Novoroční bohoslužba mládeže byla na téma I KDYŽ JSEM PADL, POVSTANU. Příběh o prohrách a vítězstvích Mojžíše. Po ukončení programu bylo společné Agapé. Proběhl Alianční týden, který nesl název Šabat, a v pátek 14.1. 2022 bylo setkání v našem sboru.

V únoru nás navštívil předseda ČSU br. Mikuláš Pavlík. Kázání na téma JEDNO JE VŠAK POTŘEBA, o Martě a Marii, s převedením na stávající situaci ve světě, ale také i v ČR a nakonec i v CASD. Měli bychom se ztišit u Kristových nohou a poslouchat jeho hlas, tak jak to učinila Marie. Nemáme být těmi, kteří narušují Kristovo učení, jak narušovala Marta klid tím, že se žádala Ježíše, aby řek Marii, že ji má pomoci. Narušování v CASD je způsobeno posloucháním různých kázání, která nevedou posluchače k přemýšlení o Bohu, ale odvracejí pozornost od Božích věcí a vedou ke konspiračním teoriím a tím i rozkolu nejen v CASD, ale také i v rodinách.

V březnu jsme při příležitosti ukončení modlitebního týdne mládeže měli v sobotu ranní snídani, která probíhala od 8.00 hodin.
V 9 hodin začala sobotní škola, kterou uváděl Richard Kaminský. Na úvod bylo modlitební ztišení a po něm jsme se rozešli do tříd ke studiu úkolu sobotní školy. Sbírka sobotní školy sloužila jako sbírka modlitebního týdne mládeže. Sobotní školu jsme ukončili společnou písní a modlitbou br. Tobiáše Jurkovského. Druhou části dopolední bohoslužby nás vedl br. Jakub Martásek. Zahájili jsme společnou písní a modlitbou br. Jiřím Klodou. Kázáním nám posloužil br. Aleš Basisty, téma domov, rodina. Mládež zazpívala píseň, a pak společnou písní a modlitbou jsme ukončili dopolední bohoslužbu. Odpoledne se v našem sboru sešla mládež z Moravy, aby společně ukončili modlitební týden mládeže.

V měsíci dubnu byl v našem sboru na návštěvě br. Marek Harastej, ředitel ATI.

V květnu v Ostravě-Mariánských Horách byla společná sobotní bohoslužba všech ostravských sborů, kde byl přítomen br. Jiří Beneš. Hlavním tématem byla kniha Žalmů.
Do stavu manželského na Filipínách vstoupil Jonáš Martasek a Crystal Villares.
Po třech letech ( z důvodu COVID-19 a omezení shromažďování) proběhy řádné sborové volby.

Červnový sborový víkend v Provodovicích, začal v pátek dopoledne příjezdem pracovní čety, aby nachystali přístřeší, ozvučení, zajistili přenos sobotního setkání, a připravili celé zázemí pro sobotní bohoslužbu. Tentokrát se celý víkend nesl v duchu tématu ZÁZRAK. V pátečních podvečerních hodinách se začali sjíždět ostatní účastníci, převážně ti, kteří takto tráví již 13 let našeho sborového setkání. Západem slunce jsme zahájili sobotní den, na úvod zazněla píseň našich děvčat „Může i na suché pouští živá tráva růst….., uvěř v zázrak vykoupení……“, která byla znělkou celého setkání. Slyšeli jsme zamyšlení br. Jurkovského a klasickým kolečkem si popřáli požehnanou sobotu.
Sobotní bohoslužba začala v 9,30 hod. sobotní školou i školkou, byla společná a nebyla v ní nouze o zázraky. Po krátké přestávce následovalo kázání br. Jurkovského.
Odpoledne jsme byli posluchači koncertu br. Libora Koloničného a Elen Klodové.
Poté už byl prostor pro povídání, procházky a různé aktivity dle věku zúčastněných. Nastal čas na večeři a loučení s těmi, kteří přijeli jen na sobotu. Ještě rychle společné foto a těšíme se a další již14. setkání.

Když procházím těch 13 let kdy se takto scházíme, už se nás tady opravdu hodně vystřídalo. Je ale několik účastníků, kteří absolvovali všechna setkání, a mnoho těch, kteří také převážně byli na všech setkáních. Ale jsou i vzpomínky smutné, kdy již někteří nejsou mezi námi, kteří patřili ke „stálicím“ těchto sobot. Radostná je skutečnost, že se objevují nové tváře ať už z jiných sborů či
„z venku“, anebo se vidíme s těmi, s kterými nemáme možnost se pravidelně vídat. Letošní setkání bylo za těch 13 let nejpočetnější. Sešlo se nás 87. Pro mne to byl další krásný společný víkend pod širým nebem, kdy si představuji, že už jsem v nebi☺.

První červencovou sobotu jsme se sešli ve sboru Ostrava Mariánské Hory, kde byl návštěvou br. John Scharffenberg, který v požehnaném věku 99 let navštívil naši republiku a svým životním příběhem posloužil při různých setkáních.
29.7.2022 jsme prožili radostné chvíle, kdy Ester Chalabalová a Filip Stejskal se rozhodli pro křest. Celý obřad proběhl v naší modlitebně, včetně křtu v kádi. Do sborového společenství byli přivítání v sobotu 30.7.2022.
Prázdninové soboty byly pro sbory Ostrava-Zábřeh, Svinov, Mariánské Hory a Město společné ve sboru Ostrava Zábřeh. V srpnu nám Božím slovem posloužil br. Vojvodík, jeho manželka měla příběh pro děti. Manželé Vojvodíkovi pochází ze sboru Ostrava-Mariánské Hory, sestra Vojvodíková je vnučkou manželů Oháňkových, babička br. Vojvodíka (ses. Mamulová), byla členkou sboru Ostrava-Zábřeh. Nyní jsou členy sboru Česká Třebová.
Polední srpnovou sobotu odpoledne proběhla další sborová akce a to Rozloučení s létem, které se již také stává tradicí. Scházíme se v Ostravě-Plesné, u rodiny Roberta a Peťky Kupčíkových. Také i zde prožíváme krásné požehnané sobotní chvíle ve společnosti bratří a sester z našeho sboru. Samozřejmě nechybí dobroty, které si doneseme, ale především vynikající věnečky domácí výroby Peťky a vynikající pizza domácí výroby Roberta.

V září, tentokrát ve středu, ve státní svátek se scházíme v Provodovicích na drakiádě klubu Pathfinder. Přesto, že počasí v těchto dnech vůbec nebylo příznivé, ve středu ráno jsme se probudili do slunného dne a s příjezdem prvních účastníků se i rozfoukalo. Takže draky lítaly krásně vysoko, až nás z toho koukání na oblohu bolelo za krkem.

V pátek 7.10.2022 byla pro náš sbor další krásná chvíle, kdy jsme byli přítomni smlouvy s Bohem sestry Evy Moravčíkové ve sboru Ostrava-Mariánské Hory. Sestra Eva naše společenství již delší dobu navštěvovala, s adventisty se setkala již ve svém mládí. O to vzácnější její rozhodnutí odevzdat svůj život Bohu. Následovala sobota díkůvzdání, při dopolední bohoslužbě jsme do našeho středu přivítali sestru Evu, Joelka Pavlána, Crystal Martasek (manželka Jonáše Martaska) a Jirku Klodu (ze sboru Komorní Lhotka). Kázáním nám posloužil náš bývalý kazatel br. Petr Rohan, který nás navštívil s celou rodinou. V odpolední části jsme měli příležitost vyjádřit vděčnost svému Bohu. Také jsme zhlédli krátkou prezentaci manželů Jonáše a Crystal Martaskových.
V sobotu 15.10 2022 byla společná bohoslužba ve sboru Ostrava-Mariánské Hory, kde byl hostem misionář br. Pavel Novotný. V neděli byla procházka sborů Ostrava-Zábřeh,
Ostrava-Svinov a Ostrava-Mariánské Hory.

V listopadu proběhl modlitební týden, ve sboru jsme se scházeli každý den.

V prosinci 24.12.2023 jsme prožili Památku VP, vysluhoval br. Jaroslav Stejskal. Po skončení slavnostní bohoslužby následoval společný vánoční oběd, kde jsme opět měli příležitost být spolu a povídat si.
A máme tady poslední den roku 2022, scházíme se ve sboru, abychom poděkovali Pánu Bohu za to, jak nás provedl rokem 2022. Za to, že jsme se opět po dvou letech omezování kvůli Covidu mohli pravidelně scházet k sobotním bohoslužbám. Také i za to, že můžeme žít v míru a neprožívat hrůzy války na Ukrajině, která vypukla 24.2.2022.
Následně se hrály různé společenské hry, povídali jsme si, „zobali“ dobroty a rozešli se do svých domovů, abychom mohli přivítat rok následující………

Eva Czyžová

© 2024 CASD Ostrava Zábřeh

Následuj nás: