ROK 2021
I v roce 2021 pokračovala omezení způsobená COVIDem-19. Nemohli jsme se scházet, soboty pro nás znamenaly zapnout si počítač nebo televizi a zaposlouchat se do vysílání Studia 7D. Na každou sobotu byl připraven program. Sobotní škola probíhala přes Google Meet, kde jsme se alespoň viděli. Pak byl přenos ze sboru, kde kazatel kázal téměř prázdnému sboru, posluchači byli doma, či na svých chatách, chalupách apod., a pozorně sledovali přenos. Výjimečně jsme se sešli v sobotu 13.2. Dle nařízení vlády se v této době mohlo ve sboru sejít pouze okolo 10 osob.
Sobota 8.5.2021 byla první sobotou v tomto roce, kdy po 7 měsíční pauze bylo možno se znovu sejít ke společné bohoslužbě, samozřejmě za přísných hygienických opatření. Opětovné konání bohoslužeb bylo umožněno tím, že Nejvyšší soud zrušil rozhodnutí vlády.
Členové sboru Ostrava-Zábřeh byli seznámení se skutečností, ke které dojde v letních měsících, a to ke změně kazatele. Bratr Petr Rohan s rodinou se bude stěhovat do Brna, a sbor Ostrava-Zábřeh dostane nového kazatele. V sobotu 19.6.2021 nám byl představen náš nový kazatel, br. Michal Jurkovský s manželkou Pavlínou a syny Tobiášem 13 let a Šimonem 10 let, kteří se vraceli z dlouhodobého pobytu v Anglii a Skotsku, kde byli 16 let. Bratr Michal studoval na Newbold od roku 2013 do roku 2018. Pak bydleli ve Skotsku, kde při práci měl na starost ještě skupinu adventistů jako neplacený biblický pracovník.
Tuto sobotu jsme se sešli u rodiny Kupčíkových pro změnu na vítání léta. Byli jsme vděčni za tuto příležitost, po téměř roční přestávce jsme mohli být alespoň pár hodin pospolu.
Pak nastal prázdninový režim a my jsme se scházeli ve sboru Ostrava-Mariánské Hory. Sobota 28.8.2021 byla ve znamení loučení a vítání. Po 9 letech došlo ke změně kazatele a br. Petr Rohan, který byl naším kazatelem od roku 2012, byl přesunut do sboru Brno-Střední. Naším novým kazatelem byl již oficiálně br. Michal Jurkovský.
V zářijový víkend 10.-12.9.2021 proběhl tradiční sborový víkend v Provodovicích. V červnu to nebylo možné z důvodu vládou nařízených omezení shromažďování se kvůli onemocnění Covid-19. Od květnového uvolnění přísných vládních opatření již bylo možné se scházet, i když zanedbatelná hygienická opatření stále platila.
24.6.2021 nás ve věku 105 let opustil br. Jan Gomola, se kterým jsme se rozloučili v pátek 2.7.2021. 18.11.2021 nás ve věku 89 let opustil br. Jan Gomola, který byl bratrancem br. Jana Gomoly, zesnulého v červnu. 17.11.2021 jsme se rozloučili s br. Jiřím Veselým, který přestože nebyl členem našeho sboru, byl se sborem Ostrava-Zábřeh úzce spjat. Trochu smutnější závěr roku, ale i přesto s vděčností se chystáme vykročit do roku 2022.
Eva Czyžová

© 2024 CASD Ostrava Zábřeh

Následuj nás: