Camporee Portugalsko 2019

Vše to začalo ve středu 24.7., kdy jsme vyrazili na katowické letiště. Po přivítání se se všemi Pathfindery a po celkem dlouhém čekání jsme se přes různé odbavovací a kontrolní procesy dostali konečně do letadla. Cesta utekla rychle, protože jsme byli všichni plni očekávání.

Po příjezdu do přírodního parku Sesimbra nás čekalo překvapení – snad poprvé jsme spali na písku pod širákem! Následující ráno jsme vyrazili do Sintry. Prošli jsme si všechny uličky a užili si příjemného klidu v místním parku. Po prohlídce Sintry jsme se autobusy vydali na Cabo da Roca, což je nejzápadnější bod Evropy. Poté jsme se jeli podívat na Boca do Inferno, vlnami vytvořené jeskyně ve skále.

V pátek nás čekal den plný koupání se v oceánu. K oceánu samozřejmě patří surfování, a tak jsme ani to nemohli vynechat.
Sobotu jsme prožili v “našem” přírodním parku. Zpívali jsme, diskutovali a poslouchali zamyšlení. Odpoledne jsme se šli podívat k vodě.

A konečně – v neděli ráno jsme si sbalili batůžky a jeli autobusy do Lisabonu, hlavního města Portugalska. Viděli jsme plno krásných památek, ochutnali místní specialitu Pastéis de Belém, prošli si uličky, projeli se slavnou tramvají č. 28. Taky jsme navštívili oceánárium, kde jsme viděli plno zajímavých tvorů… Prostě skvělý den!
V pondělí 29.7. už večer oficiálně začalo Camporee, a tak jsme ještě dopoledne strávili u oceánu, kde jsme si pořádně odpočinuli.

Z našeho československého nástupu jsme se odebrali ve dvojstupu do obrovského cirkusového stanu, kde vždy probíhal hlavní program. Každé ráno a večer.
Program ve stanu vždy doprovázela úžasná atmosféra. Všichni jsme byli naprosto nadšení z moderátorů, vtipných videí a videí z předešlého dne, krásných písní oslavujících Pána Boha a v neposlední řadě ze skvělého řečníka, kterým byl Švýcar Stephan Sigg. Jeho zamyšlení a životní příběhy nás opravdu nikdy nenudily!

Celé Camporee bylo na téma God’s Promise (česky Boží zaslíbení/slib), který zaznívá v knize Jozue.

Mezi programy byly přichystány každou zemí aktivity, které byly rozděleny na různá území (Jericho, Sinaj…). To celé bylo nazváno expedice.
Aktivit bylo opravdu velké množství a za každou děti dostávaly talenty (malé kuličky různých barev – podle typu aktivity) nebo zlaté Jozuovy karty, které byli za spolupráci skupiny složené z 6 dětí z různých států.

Talenty se potom mohly utrácet na City Life. To bylo místo, kde měla skoro každá země aspoň jeden stánek s něčím, co ji charakterizuje. Česko mělo například čerstvé trdelníky a takový kvízový stánek.
Byl tam ale také ADRA stánek, kde mohli účastníci své vydělané talenty a karty darovat na pomoc 30-ti dětem ze Sao Tomé.

Za zlaté Jozuovy karty si pak mohli “koupit” zajímavé aktivity, třeba jízdu na koni, různé vodní aktivity.

Každá země měla svou kuchyni, a tak jedna z večeří proběhla tak, že každý dostal 4 stravenky – dvě na hlavní jídlo a dvě na dezert a mohl tak ochutnat plno nových, ale i známých chutí.

V pátek (předposlední večer Camporee) proběhl velmi slavnostní večerní program. Křtilo se totiž několik mladých lidí z různých zemí.

Sobotu jsme si všichni moc užili. Po programu ve stanu jsme si měli možnost zahrát zajímavou biblickou hru, kterou přichystali Rumuni.

No a večer už nezbývalo nic jiného než vše ukončit. Program ve stanu byl díky děkovačkám sice delší, ale přesto se nikdo nenudil. Po ukončení jsme se všichni nahrnuli před stan a užívali si společné chvíle, vyměňovali šátky s ostatními (šátky měla každá země jiné)…

V neděli ráno jsme se sbalili, složili stany a uklidili odpadky. Potom už jsme jen čekali na autobus, který nás zavezl přímo na letiště. Domů jsme se vrátili všichni a v pořádku. 😀

Camporee byla obrovská zkušenost, jak pro děti, tak pro dospělé. Měli jsme všichni možnost vidět, že v ničem nejsme sami, že v každé zemi je spousta lidí, kteří věří v Boha, a kteří mají stejné hodnoty jako my.
Jsme rádi, že jsme mohli jako oddíl jet a užít si to společně! Vděční jsme také za podporu sboru a církve, ale největší dík patří Pánu Bohu, protože jsme si jisti, že bez něj by nic z toho nebylo možné.

Michaela S.

Na fotky a videa se můžete podívat na stránkách Pathfinderu:
http://www.pathfinder.cz/akce/camporee/

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2024 CASD Ostrava Zábřeh

Následuj nás: