Rok 2018 uplynul, tak si připomeňme, co se odehrálo v našem sboru.

První lednovou sobotu jsme se zaposlouchali do novoročního programu mládeže a dětí, do muzikálu Cesta vesmírem, pojednávajícím o vztahu člověka k Bohu v dnešní době, kde ho hledat a jak ho poznat.

V měsíci únoru proběhlo za účasti našich kazatelů br. Petra Rohana, Filipa Fürsta a jejich rodin setkání našich seniorů, které vždy pečlivě nachystají mladší senioři.
Také byl v tomto měsíci i modlitební týden křesťanského domova, který jsme již téměř tradičně zahájili společnou procházkou tentokrát na Ondřejníku a pak čtením přednášky a modlitební chvíli u Czyžů ve Frýdlantu nad Ostravicí. Tématem modlitebního týdne KD bylo Manželství bez mýtů. V pátek jsme se sešli u rodiny Kupčíkových v Plesné.
Do našeho sborového společenství jsme přivítali malého Alexe Kaminského a sestry Sabinu Halešovou a Michaelu Pavlánovou.

V měsíci březnu o jarních prázdninách se uskutečnila společná dovolená lyže, běžky, snowboard, klouzačka…v Jeseníkách na chatě Brněnka.
Oslavili jsme 102. narozeniny br. Jana Gomoly.
Děti a mládež posloužili svým muzikálem ve sboru Frenštát pod Radhoštěm.
Sportovně založení členové sboru byli mimo jiné sportovní aktivity i bruslit a také se utkat v ledním hokeji společně s ostatními ostravskými sbory.

V dubnu jsme byli na sborovém výletě v Krakowě a Osvětimi. Naplnili jsme autobus a tak jsme měli možnost strávit společné chvíle nejen v uvedených městech, ale také i v autobuse. S historií měst a míst, kde jsme se nacházeli, nás postupně seznamoval náš kazatel, br. Petr Rohan.

V květnu proběhlo další setkání seniorů, kde byl hostem náš bývalý kazatel, nynější hospodář MSS CASD br. Jaroslav Stejskal.
Naše děti a mládež – Pathfindeři se zúčastnili akce Helfštýn, kde přispěli do programu příspěvkem Poslední bitva – zpracováno na knihu zjevení, provedeného stínovým divadlem.

V červnu již po desáté jsme prožili společný víkend v Provodovicích na chalupě manželů Czyžových. Toto sborové setkání před mnoha léty, ještě v minulém století a tisíciletí začali organizovat u sebe na chalupě Petr a Liduška Kaminští, a po malé pauze se přesunulo o pár metrů dál na chalupu k Lubošovi a Evě Czyžovým. Každoročně koncem června vyroste na zahradě stanové městečko, kde najde přístřešek v průměru 40 zúčastněných po dobu od pátku až do neděle. V sobotu přijedou další členové našeho sboru a jiní hosté, takže průměrná účast se pohybuje okolo 70 lidí. Měli jsme i tu přednost mít mezi sebou hosty z řad kazatelů a to br. Veselý Jiří s manželkou, Kern Bohumil s manželkou, Stejskal Jaroslav s rodinou, Staněk Karel s manželkou, Dobeš Daniel s manželkou a Krynský Petr s manželkou. Samozřejmě i naše sborové pastory br. Karla Szkutu, Petra Rohana a Filipa Fürsta s rodinami. Zahraniční hosté byli ze Slovenska, Německa, Holandska, Japonska a Vanuatu. Za těchto 10 let jsme zažili různé rozmary našeho počasí od velice chladného 7 st. až po tropických 36 st. V roce 2012 v brzkých ranních hodinách se prohnala Provodovicemi silná průtrž mračen s vichřicí, která prověřila kvalitní práci stavěčů stanů a velkého společného stanu. Kromě toho, že jsme všichni brzo vstávali – okolo 4,30 hod. jsme k žádné jiné újmě nepřišli. Přes den už bylo krásně, svítilo sluníčko. Za tuto dobu jsme si připomněli různé příběhy z Bible v provedení scének či v soutěžních hrách. Děkuji Pánu Bohu za těch nádherných 10 let, za ochotné bratry a sestry při přípravě a organizací jednotlivých akcí a také za všechny, kteří přijeli, aby svou účastí podpořili tuto akci.

Prázdninové měsíce jsou dobou různých dovolených a také odpočinků. Podstatná část našeho sboru se v měsíci srpnu 2018 zúčastnila tábora Pathfinderů pořádaného MSS CASD v Mutyněvsi (Jižní Čechy). Byli to opravdoví Pathfindeři – dětí, jejich rádcové, vedoucí a kuchaři, kteří se celý týden starali o 90 strávníků. Jsem přesvědčená, že to všichni zvládli na jedničku.

V září o prodluženém víkendu jsme vyjeli do Rtyně v Podkrkonoší na chatu Karolínu. Tam jsme prožili krásné 3 dny společnými výlety, bohoslužbami a společenskými aktivitami.
Tradičně jsme měli i sobotu díkůvzdání a při této příležitosti nás navštívili manželé Daniel a Hewe Kašlíkovi a posloužili svými dary – hudbou a zpěvem.

V říjnu opět proběhlo setkání s našimi seniory, které vždy pečlivě připravují manželé Matějkovi.

V měsíci listopadu jsme se scházeli každý den ve sboru k přednáškám modlitebního týdne, který měl název Bible – Boží slovo. V pátek bylo krásné zahájení soboty společně se sborem Ostrava Svinov.
Na neděli 25.11. sestra Iveta Halešová připravila pro ženy a naše kamarádky „snídani“, které jsme se zúčastnily v hojném počtu.

Prosinec – v závěru roku zasáhla náš sbor smutná zpráva, kdy nás v 93 letech poměrně náhle opustil náš pravidelně zúčastňující se sobotních bohoslužeb bratr Jan Sikora. Aktivně se zúčastňoval i některých sborových akcí, také byl i aktivním žákem sobotní školy.
Poslední den roku jsme se sešli v Plesné u rodiny Kupčíkových, abychom ukončili rok 2018 a přivítali rok 2019. Díky!!!!

Když to tak všechno čtu, myslím si, že náš sboreček je opravdu funkční, aktivní a má dost společných akcí, nezahálí ani jeden měsíc.
Věřím, že i letošní rok bude akční a že budeme mít na co vzpomínat a o čem psát.
Pane Bože děkuji, že žehnáš našemu sboru.

Eva Czyžová

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2024 CASD Ostrava Zábřeh

Následuj nás: