I když jsme na chatě Karolína byli již několikrát, letos křesťanský domov – členové napříč různými věkovými kategoriemi, kteří chtěli s partou stejné smýšlejících lidi prožit týden v přírodě, vyrazili opět do krásného prostředí podkrkonoší na chatu Karolína ve Rtyni v Podkrkonoší.

Počasí při odjezdu z různých částí a okolí Ostravy bylo polojasné a po několika týdnech doslova tropických teplot jsme se těšili na mírné ochlazení v horách. Cestou nás potkal déšť, někdy i průtrž mračen, doprovázená drobnými kroupami, což v nás některých vyvolávalo dotazy, co budeme dělat na chatě, pokud bude stále pršet. Čím blíže jsme se dostávali k podkrkonošským horám, kde počasí nebývá příliš letní, tím se zvyšovala teplota, mraky ustupovaly, sluníčko se prodíralo a nakonec nás sluncem zalitá chata Karolína se svými správci – usměvavou a milou rodinou Karmáškovou přivítala letní teplotou 26 stupňů. Všichni jsme pookřáli, byl to totiž příslib hezké dovolené.

Program jsme po domluvě přizpůsobovali aktuálnímu počasí, možnostem a přáním všech účastníku. V pondělí jsme se rozdělili do dvou skupin, jedna – ti fyzicky zdatnější v čele s naši kazatelskou rodinou včetně roční Kačenky, se vydali zdolávat Broumovské skály. Druhá skupina, která si myslela, ze není až tak fyzicky zdatná, se vydala na „procházku“ v polských ztracených skalách.

Počasí nám vždy nějak přálo: bylo teplo, občas se zamračilo a spadly nějaké kapky, vzduch se pročistil a my zase mohli do přírody.

Vzhledem k věkové rozmanitosti a fyzické zdatnosti jsme se denně rozdělili do několika skupin a podnikali lehčí výlety, prohlídky zámků, návštěvu ZOO  a Safari, ale také jsme zdolali Sněžku.

Každé ráno jsme se ztišili k zamyšlení z Božího slova, kterým nás provázel cely týden náš kazatel Petr Rohan.

Počet účastníků letos přesáhl 40 osob a tak jsme se rozhodli sobotu strávit na chatě. Bylo to pěkné, poučné a především sdílející dopoledne. Po výborném oběde a lehkém odpočinku jsme ještě využili krásného slunného počasí pro vycházku do okolí.

Prožili jsme jako společenství opět jeden výjimečný týden v Boží přírodě a díky Boží ochraně se nikomu nic nestalo.

Anatole France řekl: Pravé tajemství života je hledaní krásna. A i když každý z nás ho hledá jinak, jiným způsobem, jinde, všichni tím hledáním přispíváme k tomu, aby i ty chvíle zde na teto zemi byly krásné.

Iveta Halešová

© 2024 CASD Ostrava Zábřeh

Následuj nás: